Trädgårdsdagbok – våra evenemang

14/7 Trädgårdstramp i Bjuråker hos Lilian Brun rogivade trädgård återanvänder gamla saker mm…
Gick tyvärr inte sätta in någon bild för tillfället. Men vi sex som åkte fick en se en fantastisk trädgård.

 

28/5 Smideskurs med Carl Bopparmark i Långheds (Hökens) smedja. Tillverkning av ampel-krokar under kunnig ledning.

Smide

 

Smide1

 

 

22/5 Pallkrageodling. Allan Nyström förevisade sin egna pallkragar och kåserade kring odling.

allan1

allan2

26/4 Vårtramp Några tappra själar fick se en fin vårträdgård hos Anette och Alf Bjärne.
B la blommade krokus, julrosor, blåsippor mm.004

006

013

14/4 Pelargonkväll. En välbesökt Pelargonkväll på Trädgården i Alfta. Marianne bjöd på fika, pelargonkaka med kaffe/te, och sålde sina nyplanterade sticklingar till specialpris. Ann-Marie Lindblom sålde sticklingar och representerade Pelargonsällskapet. Tre övriga medlemmar bidrog också med egna sticklingar så vi andra hade mycket ”godis” att välja emellan.

Pelargonkväll1Pelargonkväll
9/2 2016 Årsmöte. Många som kom till pingstkyrkan denna kväll, efter årsmötet blev det semlor. Tackade bla av valberedningen. Fototävlingen avgjordes 1:a pris Stig-Olov Munters
2:a pris Gunilla Träff och 3:dje pris Sune Magnusson grattis
008
7/2 2016 Fröbytarkväll på Norra skolan. Vi var fyra personer som bytte och beställde fröer. Fikade goda havrekakor med havtornsmarmelad.002
12/12 2015 Julmarknad Gasklockorna i Gävle. Vi var 18 st köpsugna medlemmar som gemensamt åkte buss ned till slöjdmarknaden i Gasklockorna i Gävle. Båda Gasklockorna var fyllda med knallar och deras hemmagjorda alster, från billigt till dyrt. Här fanns det mesta att köpa, från tjäderfötter i ett halsband (!) till färgglada koftor och garvade lammskinn och smycken. I anslutning till marknaden fanns ett litet café som även serverade en lätt lunch.

6/10 2015 Soppkvällen på Ladan. I vanlig ordning blev vi bjudna på en överdådig buffé i hälsans tecken, genomgående vacker och färgrik mat. Ann-Britt Mering höll ett föredrag om biodling som var mycket intressant. Lotteri med priser i form av vårlökar, trädgårdsböcker och krukväxter.

025027

16/8 2015 Tramp hos familjen Svärd i Hässja. Här var det mycké fina sommarblommor och pelargoner.

021030

035042

16/7 2015 Tramp hos familjen Hammarsten. Nyheter i år en damm, pergola och växthus. I växthuset frodades tomat, gurka mm. Stor och fin lummig trädgård. Mycké blommor och ätbart i denna trädgård.
006012

014023

12/7 2015 Tramp hos Mimmi Lange. Inne på tunet håller det på att växa fram en frodig
trädgård med ätbart och mycké fina blomster och titta på. Även frigående höns hade hon.
017025

009010

5/7 2015 Tramp hos Mari Hedberg, Här var det en stor trädgård med mycké fina planteringar, som gick i olika färgkombinationer. Stora och små träd, buskar, klätterväxter mm.

017031

036039

17/6 2015 Skogens skafferi, guidning i den ätbara naturen med Stefan Olander. Vi samlades
(vi två!) på Skalens gård, en gammal fäbod, där Stefan bor. En enormt vacker plats med utsikt över sjön Skalen. Vi behövde inte gå många meter för att hitta naturens eget smörgåsbord. Många av ängens växter är ätliga, både färska och i torkad form (för te). Somliga örter främjar sårläkning, somliga har samma egenskaper som tvål och deodorant. Vissa örter ska man självklart undvika att få i sig.

SkalensSkalens6

Skalens2Skalens1

13/6 2015 Odlingsshow med Elin Unnes. Ja, egentligen ett föredrag och förevisning av snapstillverkning. Vi blev även bjudna på nyplockade granskott. Elin har en experimentell syn på odling, hon testar friskt bland sorter och metoder och är inte rädd för att misslyckas. I 7 år har hon haft sin odlingslott, skrivit blogg och haft en stående krönika i Allt om trädgård. Hon skrev förra året boken The secret gardener, dumsnåla tips för nygamla odlare, där hon delade med sig av sina erfarenheter och idéer kring odling och självförsörjning. Elin visade sig vara en glad person med självdistans. Hon skriver i år på en ny bok som handlar om örter och folktro.

2015-02-23 09.54.55

7/6 2015 Vår årliga Växtmarknad. I år höll vi till på bygdegården i Långhed. Nytt för i år var även att vi utökat marknaden till att inkludera även mat och hantverk. Man kunde således köpa allt från piplök, luffarslöjd, paltbröd och rökt makrill! Marknaden var välbesökt och föreningen sålde hembakat fika i ca 67 portioner. Även piroger såldes, bakade av en kvinna från Libanon (inte helt säker här) och dessa gick också åt som smör i solsken!

MarknadMarknad1Marknad3

24/5 Naturvandring på Eggaåsen i Häsbo. Stefan Ohlander var vår guide på en intressant vandring ibland mossor och lavar.

003009

25/4 Föredrag om odling av potatis med Allan Nyström
Ett kåseri i potatisens tecken på Sunnangårdens matsal i Alfta. En liten skara åhörare hade samlats ( -ni andra missade verkligen något!). Allan är en erfaren odlare (nästan 80 års odlingserfarenhet) och radiopratare. Denna eftermiddag vi vi veta det mesta om konsten att odla potatis. Vi bjöds även på spel på vevgrammofon, diktläsning (ja, potatisdikter av kända poeter) och en mängd praktiska tips. Och så fikades det på en god Kronans kaka, ett bakverk med potatis som de flesta i publiken inte fått smaka på decennier!

potatis2potatis1

15/3 Sticklingskurs
Tio personer från Bollnäs Trädgårdssällskap och vår förening samlades för att lär oss allt om att ta sticklingar. Tobias Styf visade oss hur man förökar krukväxter, rosor och buskar. Att ta sticklingar är inte svårt, men tar förstås lite tid. Även rosor går bra att sticklingsförökas. Efteråt fikade vi.
2015-03-15 13.24.31

17/2 Årsmöte
Trots hård konkurrens av bandy på tv kom ett 80-tal medlemmar på Årsmötet. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar bjöds det på kaffe och semlor. Blåklinten och Blomsterboden hade i sedvanlig ordning dukat upp med smått och gott från deras butiker. De hade även skapat priserna till lotteriet, vackra blomsterarrangemang. Verksamhetsberättelsen 2014 förevisades i bild och ord.
bild1bild

Vi avtackade Karin Borlid Wiik som varit sekreterare i styrelsen under två år. Ny styrelsemedlem är Anita Denward.
Årets fototävling vanns av Carina Bånga med en bild på hennes Husmodersros.
IMG_1212

2:a Belinda Breed
IMG_0146

och trea Kerstin Forsberg.
rudb

8/2 Fröbytarkväll

Sju medlemmar hade hittat vägen hem till Christina Sahlin i Viksjöfors denna söndagskväll i februari. Snön låg tjock på marken och våren lyste fortfarande med sin frånvaro.
I skenet av en öppen brasa bytte fröer av alla slag villigt händer, gamla som nya, anueller som grönsaksfröer. Själv kammade jag hem Linnétagetes, rosa blomsterböna, pepperoni, vial, slingerstormhatt, commelina, blåärt… Och kunde i min tur bli av med alla mina Hubbardpumpafrön, samt squash. Till sommaren ser jag framför mig hur skrovliga blågrå hubbardpumpor ligger och jäser sig stora i trädgårdarna i bygden. Vi gjorde en gemensam beställning hos Runåbergs Fröer; ramslök, gulbeta, aubergine mm.

Kvällen avslutade med Christinas hembakade rulltårta, rullrån och bullar.IMG_4039

IMG_4026

IMG_4025IMG_4039IMG_4039IMG_4039

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *